polecamy

soczewiskoplvisionopticexpresspl

Olej neem - moc ajurwedy! 30 ml SHAMASA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 14,00 zł 14.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: SHAMASA
Kod produktu: F4AB-5204C

Opis

Data ważności: styczeń 2022.

Nie grzeszy zapachem, zaskakuje działaniem - tak jednym zdaniem można opisać Neem, olej który w sanskrytach ajurwedyjskich nazywany jest sarva roga nivarini co znaczy : lekarstwo na wszystkie choroby.
Neem czyli miodla indyjska, pochodzi z Indii i jest drzewem cenionym przez Indian ajurwedyjskich od ponad 2000 lat. Jego właściwości lecznicze i przeciwpasożytnicze sprawiają, że jest to jeden z najbardziej wszechstronnych i wartościowych produktów natury.

  • antyseptyczny
  • przeciwgrzybiczy
  • zapalenie mieszków włosowych
  • łuszczyca
  • zainfekowane paznokcie
  • urazy skórne
  • po ukąszeniach owadów
  • zmiany skórne


W północnych Indiach kora Neem jest używany do leczenia ran; w południowych Indiach jest uważany za środek tonizujący, a na północnym zachodzie jest zalecany przy chorobach wątroby i inwazji robaków.

Liście, miąższ owoców i kwiaty Neem mają właściwości antyseptyczne i można je stosować do leczenia ran. Te właściwości przeciwbakteryjne są znane przez wielu Hindusów, którzy używają gałązki Neem do mycia zębów.
Liście są gotowane i używane w leczeniu problemów skórnych.
Kwiaty są spożywane jako lekarstwo na niestrawność.

Miodla indyjska od dawna jest ceniona przez indyjskich rolników za jej działanie przeciwko szkodnikom i chorobom rolniczym.

Ponieważ wiele społeczności na całym świecie egzekwuje całkowity zakaz herbicydów i pestycydów, ludzie szukają naturalnych środków do walki z najtrudniejszymi wyzwaniami ogrodniczymi a Neem świetnie się w tej roli sprawdza.

W Indiach drzewo Neem jest określane jako wiejska apteka
Mówi się, że kiedyś kilka kropel boskiego nektaru spadło na roślinę, nadając jej właściwości lecznicze.
Sanskrycka nazwa nimba jest pochodną terminu nimbati syasthyamdadati - oznaczającego „dać dobre zdrowie”.

Olej Neem można stosować samodzielnie, ale też może być dodatkiem do szamponu lub w połączeniu z innym olejem.

 

INCI: Melia Azadirachta Seed

* przed zastosowaniem należy sprawdzić indywidualną reakcję skóry na olejek

Tłoczony na zimno, nierafinowany !

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl