• ESENT Masło SHEA Nierafinowane ORGANIC 200ml

W stosunku do masła rafinowanego, zdecydowanie szybciej i lepiej się wchłania, mocniej też odżywia skórę. Swoje właściwości kosmetyczne i dermatologiczne zawdzięcza wysokiej zawartości fitosteroli, trójterepyny, karitenów,.

17.60
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu do 7 dni roboczych
Cena przesyłki 13.9
Paczkomaty InPost 13.9
Dostępność Średnia dostępność
Waga 0.15 kg
Zostaw telefon

Masło SHEA pomimo nazwy jest  olejem roślinnym wytwarzany z nasion afrykańskiego drzewa z gatunku Masłosz Parka (Butyrospermum parkii lub inaczej  Vitellaria paradoxa). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą do lekko beżowej, z delikatnym charakterystycznym zapachem.

Oferowane masło  jest pozyskiwane w procesie mechanicznego tłoczenia, na zimno jest masłem nierafinowanym.

 

Działanie.

W stosunku do masła rafinowanego , zdecydowanie szybciej i lepiej się wchłania, mocniej też odżywia skórę. Swoje właściwości kosmetyczne i dermatologiczne zawdzięcza wysokiej zawartości fitosteroli, trójterepyny, karitenów,.
 

Kwas cynamonowy oraz cykloartenol powoduje, że masło Shea jest naturalnym filtrem chroniących skórę przed działaniem promieni UV i opóźniających procesy jej starzenia. Jest także bogatym źródłem trójterpenów, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, łagodzące, wygładzające, rewitalizujące oraz stymulujące krążenie krwi.
 
Stosowanie.
 

Masło można stosować w produktach/formulacjach na wszystkie obszary skóry, włącznie z okolicą oczu.

Świetnie sprawdza się jako naturalny zagęstnik o silnych walorach nawilżających przy produkcji kremów balsamów.

Do formuł kosmetycznych dodajemy w fazie olejowej, po stopieniu/podgrzaniu do temperatury 35-40oC

Zalecane stężenie w formułach kosmetycznych 2-90%

 
Skład :
 
- naturalna allantoina;
- prowitamina A;
- witaminy F i E;
- nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe;
- woski.
 
Kraj pochodzenia surowca Ghana.Masło certyfikowane w Wielkiej Brytanii , posiada certyfikat Soil Association.
 
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie